-
۲۰ اسفند ۱۴۰۲
-
۴۵
گندم یکی از گیاهانی است که در طول دوره ی رشد خود با شرایط آب و هوایی نامساعد مواجه می شود و خسارت سرما زدگی بهاره به گندم در شرایط مختلفی ممکن است اتفاق بیفتد. خسارت معمولاً زمانی اتفاق می افتد که کاهش دما همزمان با مراحل حساس رشد گندم رخ می دهد. خسارت ممکن است وسیع باشد و یا اینکه فقط قسمتی از مزرعه دچار خسارت شود.
خسارت ناشی از سرمازدگی در ارقام زودرس بیشتر از ارقام دیررس گندم می باشد. در ارقام زودرس معمولا با توجه به سرعت رشد اولیه این ارقام و به دلیل اینکه این ارقام زودتر وارد مرحله زایشی می گردند ممکن است مرحله زایشی همراه با سرمای دیررس بهار باشد، لذا میزان حساسیت در این ارقام نسبت به ارقام دیررس می تواند بیشتر باشد.
لازم به ذکر است که حساسیت به سرما زدگی با پیشرفت روند رشد گندم به سمت مرحله گلدهی افزایش می یابد. بر اساس گزارش های موجود بین ارقام مختلف گندم از نظر مقاومت به سرمازدگی تفاوت وجود دارد که دلیل آن تفاوت در مراحل مختلف رشد ارقام مختلف گندم می باشد، به طوری که در یک مرحله رشدی خاص بین واریته های مختلف گندم تفاوت کمی از نظر مقاومت به سرما وجود دارد.
به عنوان مثال مرحله گلدهی به تنش سرما بسیار حساس است و ارقامی که زودتر به این مرحله برسند بیشتر خسارت می بینند. گندمی که در شرایط آب و هوایی مساعد و خاک حاصلخیز به خصوص از نظر نیتروژن رشد کرده باشد به سرمازدگی حساس تر است زیرا در این حالت بافت های گندم دارای آب بیشتری می باشد. هم چنین تنش خشکی باعث کاهش محتوای نسبی آب گیاه و افزایش مقاومت گیاه به سرما می شود.