-
۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۲
-
۱۳۷
باریجه گیاهی است که در مناطق کوهستانی رویش دارد و به علت کاربردهای دارویی و صنعتی، یکی از مهمترین گیاهان صادراتی کشور به شمار می رود. صمغ حاصل از این گیاه بسیار با ارزش و گران قیمت بوده و در صنعت مصارف بسیاری دارد.
باریجه (Ferula gumosa) از تیره چتریان (Umbelliferae) و مونوکارپیک است، یعنی تنها یکبار گل می دهد و در سال آخر رویش به گل می رود. گل های باریجه به رنگ زرد و به صورت چتر مرکب می باشد و بوی تند و مخصوصی دارد.
صمغ باریجه بر اثر تیغ زدن ریشه ی آن به دست می آید که قسمت پشت به آفتاب گیاه را به اندازه ی 20 تا 30 سانتی متر خالی کرده سپس قسمتی از غده ی گیاه را برداشت می کنند. مصرف صنعتی این صمغ به صورت چسب الماس در صنایع جواهرسازی، عطرسازی و صنایع آرایشی است.
علاوه بر این، باریجه از دیرباز در طب سنتی ایران مصارف و خواص دارویی داشته و در درمان بیماری های تنفسی، گرفتگی عضلات و بیماری های گوارشی استفاده می شده است. لازم به ذکر است که برداشت باریجه مجاز بوده و در سال حدود 1200 کیلوگرم برداشت دارد.