مرکز مهارت آموزی کشاورزی

مرکز مهارت آموزی کشاورزی

زیر نظر سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی ایران

بیماری شانکر باکتریایی مرکبات

  • ۱۳۲۵
بیماری شانکر باکتریایی مرکبات

در ایران این بیماری بیشتر روی لیموترش، گریپ فروت و لیمو شیرین ایجاد آلودگی می کند. این بیماری به برگ، میوه و سرشاخه حمله کرده و لکه های زخم مانند برجسته ای روی آن ها به وجود می آورد. قطر این لکه ها روی برگ ۲ تا ۱۰ میلی متر است. اندازه لکه ها به طور عمده به نوع درخت و سن اندامی که به آن حمله می کند، بستگی دارد. 7 تا ۱۰ روز پس از شروع بیماری، لکه ها ابتدا در سطح زیرین برگ دیده می شوند. آن ها در ابتدا مدور بوده و به مرور زمان شکل آن ها نامنظم می شود. این لکه ها چوب پنبه ای با حاشیه برآمده و مرکز فرورفته هستند. از علائم مشخصه بیماری، هاله زرد رنگی است که زخم ها را احاطه کرده و به تدریج که سن اندام ها افزایش می یابد، محو می شود.

از راه های کنترل و مبارزه ی  این بیماری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

یک) حتی الامکان با رعایت اقدامات بهداشتی و قرنطینه ای از ورود بیماری به مناطق سالم ممانعت شود.

دو) در مناطقی که بیماری شایع است، از ارقام مقاوم مرکبات، مانند پرتقال والنسیا و انواع نارنگی (در باغ هایی که جدید احداث می شوند) بهره گرفته شود.

سه) کاشتن درختان بادشکن به منظور جلوگیری از وزش باد و در نتیجه انتشار عامل بیماری مفید است.

چهار) بریدن شاخه های بیمار، انهدام اندام های آلوده ی قطع شده، و سمپاشی درختان بهسازی شده با قارچ کشهای مسی در کنترل بیماری مؤثرند.

ابزار وبمستر