مرکز مهارت آموزی کشاورزی

مرکز مهارت آموزی کشاورزی

زیر نظر سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی ایران

آفات و بیماری های مهم یونجه + تصاویر و روش های کنترل

  • ۱۶۹
آفات و بیماری های مهم یونجه + تصاویر و روش های کنترل

بیماری سفیدک پودری یونجه: عامل بیماری قارچ Leveillula taurica می باشد که به عنوان مهم ترین بیماری یونجه گزارش شده است. نشانه های این بیماری در برگ ها به صورت پوشش پودری سفیدرنگ متراکم یا پراکنده است که به تدریج ساقه و حتی میوه را نیز ممکن است در بر گیرد. در اواخر فصل این پوشش سفیدرنگ به صورت نقاط نارنجی که به تدریج قهوه ای مایل سیاه می شوند، در می آید. در اثر رشد قارچ علاوه بر برگ، بقیه اندام های گیاهی نظیر ساقه نیز آلوده می شوند.

روش های کنترل سفیدک پودری یونجه: برای کنترل بیماری سفیدک پودری یونجه می توان از آذیلون یک لیتر در هکتار، پارومی اس و یا سولفور به میزان 2 در هکتار و همچنین پنکونازول و هگزاکونازول 250 سی سی در هکتار استفاده نمود.

بیماری سفیدک داخلی یونجه: قارچ Peronospora aestivalis عامل بیماری است. نشانه های معین بیماری سفیدک داخلی یونجه، ایجاد لکه های زرد یا سفید رنگ در سطح برگ ها است و در پشت برگ ها و در محل زرد شده، پوشش قارچی به رنگ سفید متمایل به خاکستری به وجود می آید. فواصل گره ها روی ساقه کم شده و ساقه کوتاه تر و برگ های جوان پیچیده و لوله ای می شوند. چنانچه بیماری سفیدک داخلی یونجه به صورت سیستمیک و داخلی در آید ساقه ها متورم، کوتاه و برگ ها به طور عمومی تغییر رنگ می دهند.

روش های کنترل سفیدک داخلی یونجه: جهت کنترل می توان از مانکوزب به میزان 2 کیلوگرم در هکتار و کلرتالونیل 2 کیلوگرم در هکتار استفاده نمود.

بیماری لکه قهوه ای یونجه: عامل بیماری قارچ Pseudopeziza medicaginis می باشد. این بیماری بیشتر در آب و هوای سرد و خنک شایع است و با گرم شدن هوا شدت آن کاهش می یابد. در اثر خسارت این قارچ لکه هایی گرد و قهوه ای با قطر 1 تا 2 میلی متر ابتدا روی برگ های پایینی و سپس روی تمام برگ ها تشکیل می دهد. این بیماری باعث ریزش برگ های یونجه می شود.

روش های کنترل لکه قهوه ای یونجه: علاوه بر برداشت زودهنگام چین نخست جهت جلوگیری از گسترش بیماری، در صورت شدت این بیماری می توان از مانکوزب 2 کیلوگرم در هکتار استفاده نمود.

بیماری نماتد ساقه یونجه: نماتد Ditylenchus dipsaci روی یونجه ایجاد خسارت می نماید. خسارت ناشی از این نماتد بیشتر در قسمت های هوایی و به صورت کوتاه ماندن بوته های آلوده، کم شدن فاصله بین گره ها، کوچکی و بد شکلی و سفید شدن برگ ها و ساقه های آلوده دیده می شود. علایم این بیماری در مزارع به صورت لکه لکه دیده می شود.

روش های کنترل نماتد ساقه یونجه: جهت کنترل نماتد ساقه یونجه می توان از نماتدکش اتمیک 8 لیتر در هکتار استفاده نمود؛ همچنین یک سال تناوب و کاشت دو یا سه گیاه زارعی غیر از بقولات مانند غلات، به طور معمول جمعیت نماتد را کاهش می دهد.

آفت سرخرطومی برگ یونجه: با نام علمی Hypera postica، از مهم ترین آفات کشت یونجه است و خسارت این آفت به دلیل تغذیه لاروها از شاخ و برگ گیاهان می باشد . لارو سرخرطومی در آغاز از غنچه های انتهایی و با گذشت زمان و بزرگتر شدن آنها، از برگچه ها تغذیه میکند. در صورتی که روند تغذیه با شدت بالایی ادامه یابد، بوته ها به طور کامل بدون برگ خواهند شد. آسیب سرخرطومی برگ یونجه در فصل بهار در مدت 4 تا 6 هفته رخ می دهد که همزمان با چین اول است.

روش های کنترل سرخرطومی یونجه: جهت کنترل سرخرطومی برگ یونجه می توان از ترکیب فن والریت 1 لیتر در هکتار و ژوپیتر سی اس 150 سی سی در هکتار، فوزالون 3 لیتر در هکتار، ترکیب ژوپیتر سی اس 150 سی سی و 250 گرم استامی پراید در هکتار و ترکیب مالاتیون 2 لیتر در هکتار و ژوپیتر سی اس 150 سی سی در هکتار استفاده نمود.

ابزار وبمستر