مرکز مهارت آموزی کشاورزی

مرکز مهارت آموزی کشاورزی

زیر نظر سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی ایران

آفات و بیماری های مهم خرما + تصاویر و روش های کنترل

  • ۱۷۱
آفات و بیماری های مهم خرما + تصاویر و روش های کنترل

بیماری پوسیدگی گل آذین خرما: این بیماری توسط قارچ Mauginella scattae ایجاد می شود و از مهمترین بیماری های نخلستان است. اواخر زمستان و یا اوایل بهار، اولین علایم آلودگی در هنگام ظهور اسپات به صورت لکه هایی به رنگ قهوه ای دیده می شود. بیماری ابتدا از قسمت انتهایی غلاف شروع شده و در ادامه به قسمت های دیگر آن گسترش می یابد. در مراحل پیشرفته گل ها کاملا گندیده و سیاه شده و روی غلاف اسپات، لکه های سیاه بزرگ با حاشیه های صورتی ظاهر می گردد. اگر شدت بیماری در مراحل اولیه بسیار زیاد باشد اسپات باز نشده و کاملا خشک می شود.

روش های کنترل پوسیدگی گل آذین خرما: برای این بیماری تیوفانات متیل 500 گرم در هزار لیتر آب و کاربندازیم 1 کیلوگرم در هزار لیتر آب قابل توصیه است. بهترین زمان سمپاشی پس از برداشت محصول و قبل از باز شدن اسپات ها (بهمن ماه) میباشد.

بیماری زنگ زگیلی خرما: این بیماری توسط قارچ Graphiola phoenicis در تمام مناطق خرماخیز به خصوص در مناطق با درصد رطوبت بالای هوا شیوع دارد. قارچ عامل بیماری به قسمت های مختلف برگ نظیر برگچه ها و رگبرگ اصلی حمله می کند. در اثر این بیماری نقطه های کوچک زیر اپیدرم بافت مورد حمله ایجاد می شود که به تدریج توسعه یافته و در مراحل آخر سیاهرنگ می شوند. در این موقع زگیل های کوچک استوانه ای شکل که قطر آن ها بین 1 تا 3 میلیمتر است روی سطح برگ تشکیل می شود.

روش های کنترل زنگ زگیلی خرما: یکی از راه های کنترل این بیماری هرس کردن برگ های آلوده و سوزاندن آن هاست. سمپاشی با مخلوط بردو، بردو مایع و یا اکسی کلرور مس 3 کیلوگرم در هزار لیتر آب قبل از پراکنده شدن اسپورهای قارچ می تواند مفید باشد. عملیات سمپاشی باید طی 3 تا 4 مرحله و به فواصل 15 روز یکبار انجام شود.

آفت زنجره خرما: این آفت با نام علمی Ommatissus binotatus می باشد که علاوه بر نخلهای خرما به نخلهای زینتی نیز صدمه میزند. حمله آن با ترشح فراوان عسلک همراه بوده و به همین علت سطح برگها از قارچهای مولد دوده نیز پوشیده میشود. میوه های درختان آلوده کوچک، چروکیده و فاقد رشد کافی هستند. درختانی که در مجاورت نهرهای آب قرار گرفته اند، آلودگی بیشتری نشان میدهند.

روش های کنترل زنجره خرما: جهت کنترل زنجره خرما می توان از استامی پراید 250 گرم در هکتار، ایمیداکلوپراید 250 سی سی در هکتار و صابون نوترون 250 سی سی در هکتار استفاده کرد.

آفت کنه گردآلود یا تارتن خرما: با نام علمی Paratetranychus afrasiaticus از مهم ترین آفات خرما می باشد که سالانه خسارت فراوانی را به محصول خرما وارد می آورد. در اثر تغذیه این آفت برگ ها به زردی می گرایند و تارهای فراوان آنها سبب جلب گرد و خاک می شود و درختان آفت زده حالت خاک آلود دارند. میوه ها نیز چروکیده شده و سطح شان با تارهای این آفت و گرد و خاک پوشیده می شود. به طور کلی درختان ضعیف و آن هایی که از نظر آبیاری و سایر عملیات زراعی در شرایط نامساعدی قرار دارند، بیشترین خسارت را می بینند.

روش های کنترل کنه گردآلود یا تارتن خرما: جهت کنترل کنه گردآلود یا تارتن خرما می توان از پروپارژیت 1 لیتر در هزار، هگزی تیازوکس نیم لیتر در هزار و فن پیروکسی میت نیم لیتر در هزار استفاده کرد.

ابزار وبمستر