-
۲۹ اسفند ۱۴۰۱
-
۱۴۴
گرمایش جهانی و پیامدهای ناشی از آن بسیاری از متغیرهای اقلیمی موثر در رشد و نمو گیاهان زراعی را تحت تاثیر قرار می دهد و پاسخ گیاهان به این امر تابع شدت و الگوی تغییرات می باشد.
نتایج تحقیقات نشان داده است که میانگین دمای سالانه مناطق مختلف کشور تا سال هدف بین 3.5 تا 4.5 درجه سانتی گراد افزایش می یابد در حالی که میانگین بارش سالانه بین 7 تا 14 درصد کاهش خواهد یافت. افزایش دما باعث طولانی تر شدن فصل رشد می شود به دلیل اینکه تعداد روزهای بدون یخبندان افزایش می یابد.
گفتنی است که کاهش بارش طول فصل خشک را افزایش خواهد داد که این امر به ویژه در مناطق کشت دیم از اهمیت بیشتری برخوردار است. افزایش دما همچنین میزان تبخیر و تعرق بالقوه سالانه را در سال هدف بین 18 تا 30 درصد افزایش می دهد و در نتیجه تفاوت بین میزان بارش و تبخیر و تعرق بالقوه یا شاخص کمبود بارش به طور قابل توجهی افزایش می یابد که عمدتا به دلیل افزایش میزان تبخیر و تعرق خواهد بود.
شناخت تأثیرات تغییر اقلیم بر گیاهان زراعی و تأثیر آنها بر عملکرد محصول و همچنین شناسایی راهکارهای سازگاری با این پدیده در بخش کشاورزی ازلحاظ مسائل مصرف آب، تولید و تأمین امنیت غذایی کشور حائز اهمیت است. در میان روشهای سازگاری با تغییر اقلیم، تغییرات در نوع محصول و الگوی کشت و تولید یا ایجاد ارقام محتمل به تنشهای محیطی (خشکی، شوری، گرما -حرارتی) نقش مهمی ایفا مینمایند.