مرکز مهارت آموزی کشاورزی

مرکز مهارت آموزی کشاورزی

زیر نظر سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی ایران

گرده افشانی انجیر دیم

  • ۱۵۳۴
گرده افشانی انجیر دیم

انجیر یکی از کم آب ترین درختان روی کره زمین است، به گونه ای که حتی میتوان‌ با‌ تانکرهای آب و هر از چند مدت یکبار، آبیاری کرد. اگر تا به حال در استان فارس، به سمت استهبان رفته باشید، باغ های انجیر را ملاحظه می کنید که کلا به صورت دیم کاشته شده و آبیاری می شوند. در روش دیم کاری انجیر باید این نکته را مورد توجه قرار داد که پای درخت از سنگ انباشه شود تا آبی که به درخت داده میشود تبخیر نشود.

انجیر دیم ارقام مختلفی دارد که در روستاهای مختلف اسامی متفاوتی نیز دارد. این گیاه بوسیله قلمه قابل تکثیر می باشد، اما بهترین روش تکثیر آن پیوند است. انجیر دیم درختی دوپایه است؛ این درختان روش تولید مثل و گرده افشانی جالبی دارند. گرده افشانی آن ها از طریق نوعی زنبور به نام بلاستوفاگا انجام می شود. این زنبور ها حداکثر 6 الی 7 روز عمر مفید دارند که در زمان گرده افشانی باید روی درخت نر و میوه های آن، قرار بگیرند.

زمان برداشت میوه های نر، قبل از رسیدن و زمانی است که زنبورها به تازگی شروع به بیرون آمدن از میوه می کنند. میوه را در هوای خنک برداشت میکنند و در هوای خنک عصر یا فردا صبح بعد از برداشت، درون قوطی های کوچک ریخته و بر روی درختان ماده قرار می دهند. زنبور از انجیر نر بیرون آمده و به داخل انجیر ماده میرود و کار گرده افشانی صورت میگیرد. در تصویر بالا، زنبورهای بلاستوفاگا را روی انجیر های نر ملاحظه می کنید.

ابزار وبمستر