مرکز مهارت آموزی کشاورزی

مرکز مهارت آموزی کشاورزی

زیر نظر سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی ایران

تشخیص ورمی کمپوست اصل

  • ۲۳۲۹
تشخیص ورمی کمپوست اصل

لطفا به منظور خودداری از خرید ورمی کمپوست تقلبی به جای اصل به نکات زیر توجه فرمایید:

یک) ورمی کمپوست اصلی حتما باید از دستگاه گوارش کرم خاکی عبور کرده باشد.

دو) شبیه به چای کله مورچه می باشد.

سه) کاملا پوردی، بی بو و عاری از هرگونه آلودگی می باشد.

چهار) هیچ نوع مگس، سوسک و پروانه و سایر آفات به سمت ورمی کمپوست نمی رود.

پنج) فاقد تخم علف هرز می باشد، چون کرم ها به عنوان غذا از آنها استفاده کرده اند.

شش) ورمی کمپوست اصلی بویی مشابه خاک جنگل می دهد.

هفت) مورچه ها به آن علاقه ای نشان نمی دهند.

هشت) ورمی کمپوست اصلی یک بافت پفکی داشته و رطوبت را تا زمان بسیار زیادی درون خود نگه میدارد و حداقل رطوبتی 20 الی 30 درصدی را دارا می باشد.

نه) ورمی کمپوست اصلی اندکی چرب است و درصورت دست زدن به آن انگشتان شما به راحتی با آب پاک نمی شود.

ده) ورمی کمپوست اصلی دیگر حرارتی مثل کود گاوی ندارد و خنک است.

روش های عملی جهت تشخیص ورمی کمپوست اصلی

تشخیص ورمی کمپوست تبدیل شده خالص ازکود گاوی شسته شده (که بوی نامطبوع آن از بین رفته) از طریق آشنایی با بوی ورمی کمپوست و همچنین از طریق مشاهده و مقایسه دانه های ریز کود گاوی و ورمی کمپوست امکانپذیر می باشد.

همچنین گفتنی است برخی برای به اشتباه انداختن مصرف کنندگان و مشتریان، زغال سنگ خرد شده یا خاکستر سوخته به کود گاوی اضافه می کنند که علاوه بر از بین رفتن بوی کود گاوی و تیره شده رنگ کود، باعث گلوله گلوله شدن کودگاوی و زغال می شود و این افراد را به اشتباه انداخته و مانع تشخیص صحیح می گردد.

برای تولید ورمی کمپوست در روش پشته ای باید حتما کرم خاکی حداقل به مدت دو ماه تا شش ماه (نسبت به تعداد کرم) داخل کود گاوی (بستر) باشد و این زمان بسته به تعداد کرمها و تعداد هوادهی و آبدهی و همچنین دمای محیط متغیر می باشد.

یک) مقداری از کود را داخل کیسه ای نایلونی ریخته و به اندازه خیس شدن به آن آب اضافه نمایید. سپس درب کیسه را محکم بسته و ۴۸ ساعت بعد درب کیسه را باز کنید. بوی ورمی کمپوست رسیده و مرغوب بویی شبیه به بوی خاک برگ یا خاک جنگل یا نم گلدان دارد که بوی نامطبوعی نیست چه بسا برای برخی افراد مطبوع باشد. این یکی از خواص ویژه کود ارگانیک ورمی کمپوست  است که در بسیاری از منابع از آن به عنوان کودی فاقد بو یاد شده است؛ ولی اگر بوی گند که شبیه بوی گند کود تازه گاوی داشت بدانید که ورمی کمپوست نامرغوب و کود گاوی پایه تبدیل به ورمی کمپوست نشده است.

دو) تشخیص ورمی کمپوست مخلوط شده با ماسه (که باعث افزایش چند برابری وزن ورمی کمپوست می گردد): مقداری از کود را داخل یک ظرف شیشه ای (لیوان برای مثال) ریخته و آن را مخلوط کنید. اگر به دقت به مواد ته نشین شده نگاه کنید، میتوانید ماسه ای که زیر همه ی لایه ها قرار دارد و رنگش هم با ورمی کمپوست فرق می کند را ببینید. برخی افراد سودجو با مخلوط کردن ورمی کمپوست و کود گاوی یا ورمی کمپوست و ماسه سعی بر داشتن درآمد بیشتر دارند که با این کار نه تنها باعث بدنام شدن خود و ورمی کمپوست می شوند بلکه باعث مسموم کردن بازار این کود ارگانیک می گردند و عدم اعتماد مردم را نیز نسبت به این کود آلی باعث می شوند.

ورمی کمپوست کودی است که حالت روغنی دارد و با فشار دادن بین دو انگشت خود می توانید این را بفهمید، ولی ورمی کمپوستی که با ماسه مخلوط شده فاقد این ویژگی بوده و حالتی خشک و زبر دارد. ( مانند لمس ذرات سیمان تازه و خشک).

منبع: مجموعه تولیدی ورمی کمپوست تارلا

ابزار وبمستر