مرکز مهارت آموزی کشاورزی

مرکز مهارت آموزی کشاورزی

زیر نظر سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی ایران

آشنایی با میوه گواوا

  • ۱۵۸۳

استان سیستان و بلوچستان به ویژه جنوب استان دارای ویژگی های آب و هوایی خاصی است که می تواند بسیاری از گیاهان گرمسیری ونیمه گرمسیری را در خود پرورش دهد.

گواوا از مهمترین میوه های مناطق گرمسیری دنیاست که از لحاظ اقتصادی و تغذیه دارای اهمیت ویژه ای می باشد. میوه  آن به صورت تازه خوری و در صنایع تبدیلی به منظور تهیه آب میوه ,کمپوت,اسانس و پودر استفاده می شود. این میوه در منطقه بلوچستان زیتون محلی نامیده می شود و با توجه به ویژگی های خاصی که دارد به عنوان یک پوشش سبز و حافظ خاک توجه زیادی را به خود جلب کرده است و می تواند به عنوان تثبیت کننده خاک جهت جلوگیری از فرسایش بادی و آبی و به صورت کمربند سبز در اطراف شهرهای کویری و گرمسیری  و همچنین در کنار جاده ها مورد استفاده قرار گیرد.

گیاه گواوا درختچه ای همیشه سبز از خانواده Myrtaceae  می باشد.گلهای آن دوجنسی و سفید و معطر است و فصل گلدهی در بهمن و اسفند ماه می باشد. گواوا یک گیاه دگرگشن است ولی نه به طور کامل و با کمک حشرات به خصوص زنبور عسل می توان محصول بیشتری تولید کرد. میوه این گیاه گوشتی است و دانه های آن در گوشت سفید یا قرمز یا زرد قرار دارند.میوه ها به اندازه زیتون مدور و شبیه انار کوچکی است. بالای میوه تاجی از کاسبرگها قرار دارد که تا آخر باقی می ماند.میوه رسیده این گیاه دارای طعم شیرین و یا ترش مزه است. دارای عطری مطبوع است که در مراحل بعدی آن تند می شود .

میوه گواوا را به صورت خام یا پخته و اصولا به شکل مربا و ژله استفاده می کنند. جوشانده پوست خشک درختچه برای معالجه درد معده به کار می رود و چنانچه غلیظ تر شود برای رفع ناراحتی های پوست چرب و زخم به صورت استعمال خارجی به کار می رود. از برگهای آن به صورت آنتی بیوتیک خفیف استفاده می شود . همچنین دم کرده آن را به عنوان چای می نوشند . آب فشرده میوه آن برای برای دیابت مفید است.

بهترین زمان کاشت ابتدای فصل بارندگی می باشد. کود دهی , آبیاری و کنترل علفهای هرز این گیاه دقیقا شبیه مرکبات است . در مناطق خشک و نیمه خشک میوه ها به آبیاری نیاز دارند ولی این گیاه نسبت به سایر درختان گرمسیری به آب کمتری احتیاج دارد.

هرس خوب در این گیاه مهم است. پاجوش های به طور طبیعی از ساقه زیر زمینی خارج می شوند که برای نگه داری تنه اصلی از ۶۰ سانتی متری سطح زمین پاجوش ها قطع می گردند.زاویه بین شاخه ها وتنه اصلی باید زیاد باشد به طوری که نور خورشید بتواند بر مرکز درخت نفوذ کند و شاخه های خشکیده باید هرس شوند.گواوا در مناطق نزدیک استوا هر ماه استعداد گلدهی دارد . در مناطق شمالی هند , دوبار در سال و در مناطق جنوبی سه بار  گل می دهد. میوه ها در فصل خشک به مرحله رسیدن می رسند لذا ضرورت دارد با قطع متناوب آبیاری به گباه نوعی تنش بدهیم .به شکوفه نشستن هم زمان درخت موجب تسهیل در کنترل آفات و عملیات برداشت می شود.

ابزار وبمستر