-
۱۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
-
۱۳۹۱
آلبالو از نظر گیاه شناسی بسیار به گیلاس شبیه است. آلبالو بومی نواحی بین دریای خزر و دریای سیاه است که احتمالاً بذر آن توسط پرندگان به سایر نقاط از جمله اروپا برده شده است. مناطق عمده کشت آلبالو فرانسه، یوگسلاوی و آلمان می باشد.
گیاه شناسی: آلبالو گیاهی خزان پذیر با برگهای لوزی شکل است که بصورت متناوب روی شاخه قرار دارند. رنگ پوست آن قهوه ای روشن تا نقره ای می باشد. آلبالو از نظر حجم در مقایسه با گیلاس جای کمتری را اشغال می کند. ارتفاع درختان آلبالو 4-2 متر و ساقه بعضی از ارقام بسیار قابل انعطاف است و براحتی بدون آنکه شکسته شود خم می شود به همین دلیل در چیدن میوه بعضی ارقام نیازی به نردبان نمی باشد و میتوان درخت را خم کرد و میوه آنرا چید.
گل روی اسپورهای سـالهای قبل و همچنین روی شــاخه های ســال قبل هم تشکیل می شود. گلها بصورت 5-3 تایی در یک جوانه ظاهر و گلها دارای 5 گلبرگ، 5 کاسبرگ، پرچم و یک مادگی است. بر عکس گیلاس آلبالو خود بارور است و برای تلقیح نیازی به ارقام گرده افشان ندارد. گرده آلبالو میتواند گل گیلاس را تلقیح کند. گل آلبالو معمولاً دیرتر از سایر میوه های هسته دار باز می شود به همین دلیل معمولاً با خطر سرمازدگی مواجه نمی شود. میوه آلبالو دارای دم بلند که بر اساس بلندی یا کوتاهی دم تقسیم بندی می شود و معمولاً ارقام دم کوتاه مرغوب ترند.
اقلیم: نیاز سرمایی آلبالو بین 1600-600 ساعت زیر 7 درجه سانتیگراد می باشد. تابستان های خشک و خنک برای این درخت مناسب است. مقاومت به سرما در حد سیب است. ریشه آلبالو در برابر خاک مرطوب نسبت به گیلاس دارای مقاومت بیشتری است و ریشه آلبالو سطحی و تا حداکثر عمق 5/1 متر گسترش می یابد.
ازدیاد: آلبالو به سه روش کاشت بذر، پاجوش و پیوند قابل ازدیاد است. آلبالوهای معمولی بیشتر بصورت پاجوش ازدیاد میگردد. ولی ارقام جدید آلبالو از قبیل آلبالو گیسی و آلبالو مجارستان (سیکانی مجی-اردی جوبیلیوم و بوترمو) با پیوند روی پایه آلبالو تلخ(محلب) ازدیاد می یابد و پیوند شکمی(T) در آلبالو معمول می باشد.
کاشت و تربیت: فاصله کاشت در آلبالو 5*4 و یا 5*5 است. زمان انتقال نهال به زمین اصلی از پاییز و پس از ریزش برگها آغاز و تا قبل از باز شدن شکوفه ها در بهار ادامه دارد. درخت آلبالو معمولاً در خزانه دارای شاخه های جانبی است که در موقع کاشت باید این شاخه های جانبی را قطع کرد. آلبالو معمولاً سربرداری نمی شود و پس از سال دوم 6-5 شاخه در اطراف ساقه اصلی حفظ و بقیه حذف میگردد.
هرس: در آلبالوهای بارور مطرح نیست و به غیر از شاخه های شکسته شده و یا بیمار بقیه حفظ میگردد. میوه آلبالو روی شاخه های یکساله و اسپورها تشکیل میگردد.
بهترین شاخکهای میوه ده روی شاخه های 3-2 ساله قرار دارد. هر چه از عمر این شاخکها میگذرد کم بارتر می شوند. عمر شاخکهای روی ساقه های افقی، بیشتر از شاخکها روی ساقه های عمودی است. پس از آنکه درخت آلبالو به حد رشد کامل و میوه دهی رسید هر ساله شاخه ها باید 20-10 سانتیمتر رشد داشته باشد تا خاصیت میوه دهی ادامه یابد.
برداشت :محصول آلبالو را باید وقتی برداشت کرد که کاملاً رسیده باشد. رنگ میوه رسیده قرمز تیره است. زمان رسیدن میوه حدود 90 روز پس از تمام گل درخت می باشد. متوسط وزن هر میوه 6-5 گرم و متوسط هر درخت 30 کیلوگرم است. برداشت معمولاً با دست انجام می شود. آلبالو مصرف تازه خوری ندارد و بیش از 95% آن به مصرف تهیه آب میوه، کمپوت، مربا و شربت می رسد.
کود و تغذیه :بر طبق آزمایشاتی که در کشورهای مجارستان در باغهای آلبالو انجام شده است ازت و فسفر اثر کمی روی مواد غذایی موجود در برگهای آلبالو داشته اند. اما کودهای پتاسه بستگی خوب و مثبتی با پتاس محتوی برگها نشان داده اند ولی منگنز نسبت منفی داشته است. اما به هر حال کودهای ازته و پتاسه اثر زیادی در تشکیل و تولید میوه داشته اند که افزایش تولید فقط با کودهای پتاسه بوده است. اثر مثبت پتاس و همچنین بطور نامحسوس (کمی) اثر ازت در جلوگیری از سرما زدگی گلهای آلبالو مشاهده گردیده است.
با توجه به آزمایشات فوق برنامه کلی مصرف کودهای شیمیایی در باغهای آلبالو به شرح ذیل می باشد:
ازت: حدود 30 تا 40 کیلوگرم در درختان جوان و 80 تا 100 کیلوگرم در درختان بالغ
پتاس: درختان جوان 40 کیلوگرم و بارور حدود 100 کیلوگرم
و همچنین بـــر حسب ضرورت از کــودهای ریز مغزی نیز هر ساله باید استفاده نمود.


دوره آموزشی کشت بافت گیاهی و ریزازدیادی
دوره آموزشی نقش زنبورهای عسل در گرده افشانی و امنیت غذایی کشور
دوره آموزشی کشت عمودی در گلخانه
دوره آموزشی آشنایی با پرورش درخت زیتون
عوامل ایجاد رکود بذر
خاک مناسب کشاورزی
هرس و تربیت درخت انار
گروه واتس اپ کشاورزی
مشاوره تخصصی رایگان
سم کنه کش بروموپروپیلات (نئورون) گلسم
آفات درخت انجیر و روش های مبارزه
کارت زرد چسب دار حشرات
آشنایی با گیاه کاردین
سم حشره کش ایمیداکلوپراید (کنفیدور) اکسیر
آبیاری درختان در زمان گلدهی
قارچ دوده ای مرکبات یا فوماژین
تفاوت کود اوره پریل و گرانول
ریزش میوه و گل در مرکبات
پادکست باغبان(۸): میزان مصرف روغن ولک و سموم
روش های آبیاری سنتی را دور بریزید!
پادکست باغبان(۴): افزایش مقاومت گیاهان با تغذیه مناسب
بازدید مهندس حجت دهقانی از باغ مرکبات حیدرآباد؛ تشخیص طغیان آفات مینوز و اثرات شوری آب
بازدید مهندس حجت دهقانی از باغ مرکبات سیمکان؛ گلدهی درختان در فصل پاییز
پادکست باغبان(۶): الگوی کشت راهی برای مقابله با کم آبی
پادکست باغبان(۱): اصلاح خاکهای شور
بازدید مهندس حجت دهقانی از باغ مرکبات گراش؛ تشخیص شیوع بیماری قارچی آنتراکنوز
پادکست باغبان(۷): راهکارهای مقابله با سرمازدگی باغات
پادکست باغبان(۵): چرا سموم کشاورزی کم اثر شده اند؟
بازدید مهندس حجت دهقانی از باغ مرکبات محمدآباد؛ تشخیص وجود آفات، عارضه زوال و کمبود عناصر
بازدید مهندس حجت دهقانی از باغ مرکبات باروس؛ تشخیص گموز و سرخشکیدگی
پادکست باغبان(۳): محلولپاشی بهتر است یا کودآبیاری؟
پادکست باغبان(۲): عنصر کلیدی زندگی گیاهان
سمینار مدیریت تغذیه باغ
ماشین آلات کشاورزی
نکات مهم در کاشت نهال مرکبات
خواص کدوی تخمه کاغذی
نیتروژن و کمبود آن
نوشیدن چه میزان قهوه برای قلب مضر است؟
گیاه مفید برای پوست
سیاه شدن مغز گردو
نابودی برگها و لکه برگی سرکوسپورایی هویج
فاکتورهای استرس(تنش) برای گیاهان
شرایط مناسب کشت اسفناج
گیاهان روغنی مقاوم به خشکی
عوامل کاهش دهنده رشد در گیاهان
بهترین کود برای رشد سریع گیاهان
بهار نارنج