مرکز مهارت آموزی کشاورزی

مرکز مهارت آموزی کشاورزی

زیر نظر سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی ایران

آفتاب سوختگی و راه های پیشگیری

  • ۱۶۰۲
آفتاب سوختگی و راه های پیشگیری

آفتاب سوختگی بیشتر در مناطق جنوب کشور رخ می دهد. هنگامی که اجزای یک گیاه، به مدت طولانی در معرض نور آفتاب قرار بگیرند، بخش های نرم تر گیاه، میتوانند آسیب ببینند‌. این باعث میشود لکه های قهوه ای خشک بر روی ساقه، برگ و تنه جوان گیاهان و میوه هایی که پوسیدگی یا بیماری را دریافت میکنند، ظاهر شود. هرس مناسب گیاهان جوان، در کاهش این پدیده، موثر است‌. نور خورشید اغلب در پاییز یا زمستان به درختان جوان آسیب میزند‌. در واقع زمانی که هوا به سرعت تغییر میکند. گیاهان با تنه های قوی میتوانند در ماه های سرد به نور خورشید واکنش نشان نداده و دوران استراحت را طی کنند.

این عارضه با سم و یا چیز دیگری درمان نمیشود و تنها راه حل آن پیشگیری است. موثرترین راه های پیشگیری، به خصوص در مرکبات عبارت اند:

یک) تنظیم دور آبیاری و در مواردی افزایش تعدد و میزان آبیاری جهت تأمین رطوبت لازم به‌ منظور جلوگیری از تنش خشکی و کم‌آبی درختان مرکبات ضروری است.

دو) تقویت درختان با کودهای میکرو و ماکرو المنت از شهریور به بعد و خودداری از دادن کودهای ازته در تیر و مرداد. کودهای پتاسه باعث استحکام بافت گیاه در مقابل عوامل بیماری‌زای زنده و غیرزنده ازجمله عارضه آفتاب‌سوختگی می‌شوند.

سه) خودداری از هرس درختان در بهار و تابستان که باعث از دست رفتن آب و وارد شدن تنش به درخت می‌شود.

چهار) استفاده از توری‌های سایه‌اندازهای مخصوص که میزان و شدت نور خورشید را کاهش می‌دهد. این روش در باغات مرکبات جهرم در استان فارس آزمایش‌شده است.

پنج) محلول‌پاشی درختان مرکبات با استفاده از پودر کائولین که منظره سفید رنگی به درختان می‌دهد باعث بازتابش نور خورشید شده و از آفتاب‌سوختگی درختان جلوگیری می‌کند. کائولین یک نوع ماده معدنی دارای سیلیکات آلومینیوم است که در صنایع مختلف صنعتی و همچنین کشاورزی مورداستفاده قرار می‌گیرد.

ابزار وبمستر