-
۵ فروردين ۱۳۹۹
-
۱۵۳۰
موسیر، گیاهی است علفی و دائمی که ساقه آن، تا ارتفاع ۴۰ سانتی متر نیز می رسد. نام های محلی آن گنکه و موسلی است. این گیاه، بیشتر در ارتفاعات می روید. محصول موسیر، حاصل از قسمت زیر زمینی(غده زیرزمینی) بوده و از خانواده سوسن می باشد. سوخ یا ریشه زیرزمینی آن، به رنگ خاکستری مایل به سفید است. برگ های آن باریک و کشیده، سبز رنگ و گوشتی هستند که از دور، به رنگ نقره ای، دیده می شوند. در مناطق کوهی که این گیاه فراوان است، عشایر از برگهای آن نیز در تهیه غذا استفاده می کنند و از آن با عنوان پرموسیر یاد می شود. میوه آن شبیه اسپند و سه خانه ای و بذر آن شبیه به بذر پیاز و سیاه رنگ است که قدرت جوانه زنی بالایی نیز دارد و در شرایط دیم و بارندگی ۴۰۰ میلی متر، به خوبی رشد می کند.
در اوایل تیرماه که رنگ برگ ها زرد شده، زمان پایان فعالیت گیاه است و موقع بهره برداری و خارج کردن غده ها فرا می رسد. بهترین زمان برداشت موسیر، در هنگام گلدهی و قبل از گلدهی است و مدت بهره برداری تا اواخر شهریور ماه و شروع مجدد بارندگی، ادامه دارد. یکی از دلایلی که باعث کم شدن موسیر در طبیعت میشود نیز، همین امر است. متاسفانه طی سال های اخیر، در نتیجه برداشت بی رویه، مقدار این گیاه، در طبیعت بسیار کاهش پیدا کرده است و رو به انقراض است.
برداشت آن به کمک بیلچه یا بیل و با کنار زدن خاک اطراف ریشه انجام میشود. برداشت اصولی از آن باید به گونه ای انجام شود که هر ساله میزانی از سوخ های گیاه و هم چنین پیکره رویشی را در زمین رها کنیم تا سال بعد مجدد خود را بازیابی کند و محصول دهد و هم چنین بتواند بذرهای خود را در طبیعت رها کند.
موسیر را پس از برداشت، به صورت قطعاتی مدور به ضخامت ۱ تا ۳ میلی متر برش زده، مقداری جوشانده و سپس، در مسیر آب سرد قرار میدهند، تا تلخی آن از بین برود. به عمل اصطلاحا شیرین کردن می گویند. سپس در آفتاب خشک می کنند و سپس این محصول به رنگ زرد متمایل به قهوه ای در می آید.
این گیاه به عنوان چاشنی استفاده میشود، اما فواید بسیاری نیز دارد. به گونه ای که بقراط، پدر طب ایران، از موسیر، به فراوان در کتاب های خود نام برده است.



دوره آموزشی کشت بافت گیاهی و ریزازدیادی
دوره آموزشی نقش زنبورهای عسل در گرده افشانی و امنیت غذایی کشور
دوره آموزشی کشت عمودی در گلخانه
دوره آموزشی آشنایی با پرورش درخت زیتون
عوامل ایجاد رکود بذر
خاک مناسب کشاورزی
هرس و تربیت درخت انار
گروه واتس اپ کشاورزی
مشاوره تخصصی رایگان
سم کنه کش بروموپروپیلات (نئورون) گلسم
آفات درخت انجیر و روش های مبارزه
کارت زرد چسب دار حشرات
آشنایی با گیاه کاردین
سم حشره کش ایمیداکلوپراید (کنفیدور) اکسیر
آبیاری درختان در زمان گلدهی
قارچ دوده ای مرکبات یا فوماژین
تفاوت کود اوره پریل و گرانول
ریزش میوه و گل در مرکبات
پادکست باغبان(۸): میزان مصرف روغن ولک و سموم
روش های آبیاری سنتی را دور بریزید!
پادکست باغبان(۴): افزایش مقاومت گیاهان با تغذیه مناسب
بازدید مهندس حجت دهقانی از باغ مرکبات حیدرآباد؛ تشخیص طغیان آفات مینوز و اثرات شوری آب
بازدید مهندس حجت دهقانی از باغ مرکبات سیمکان؛ گلدهی درختان در فصل پاییز
پادکست باغبان(۶): الگوی کشت راهی برای مقابله با کم آبی
پادکست باغبان(۱): اصلاح خاکهای شور
بازدید مهندس حجت دهقانی از باغ مرکبات گراش؛ تشخیص شیوع بیماری قارچی آنتراکنوز
پادکست باغبان(۷): راهکارهای مقابله با سرمازدگی باغات
پادکست باغبان(۵): چرا سموم کشاورزی کم اثر شده اند؟
بازدید مهندس حجت دهقانی از باغ مرکبات محمدآباد؛ تشخیص وجود آفات، عارضه زوال و کمبود عناصر
بازدید مهندس حجت دهقانی از باغ مرکبات باروس؛ تشخیص گموز و سرخشکیدگی
پادکست باغبان(۳): محلولپاشی بهتر است یا کودآبیاری؟
پادکست باغبان(۲): عنصر کلیدی زندگی گیاهان
سمینار مدیریت تغذیه باغ
ماشین آلات کشاورزی
نکات مهم در کاشت نهال مرکبات
خواص کدوی تخمه کاغذی
نیتروژن و کمبود آن
نوشیدن چه میزان قهوه برای قلب مضر است؟
گیاه مفید برای پوست
سیاه شدن مغز گردو
نابودی برگها و لکه برگی سرکوسپورایی هویج
فاکتورهای استرس(تنش) برای گیاهان
شرایط مناسب کشت اسفناج
گیاهان روغنی مقاوم به خشکی
عوامل کاهش دهنده رشد در گیاهان
بهترین کود برای رشد سریع گیاهان
بهار نارنج
کاشت مرکبات